recepttoppen.se

VEGETARISKT

Vegetariska rätter är både otroligt goda som de även är nyttiga. Här hittar du flera av våra läsares absolut favoritrecept när det gäller vegetariska rätter. Laga, smaka och njut och vi kan lova att du kommer att äta mera vegetariskt från och med nu!

Pumpasoppa, 4 port.

500 g skalad och urkärnad pumpa (butternut rekommenderas)

5 dl grönsaksbuljong 

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

2 msk smör 

2 1/2 dl matlagningsgrädde

1 citron

1 knippe färsk persilja

Balsamico

Salta och peppra efter eget tycke och smak

Tillagning

Skala lök och vitlök. Finhacka vitlöken medans du skär löken och pumpan i lagomt stora bitar. Fräs allt som skalats och hackats med smöret i en kastrull på låg värme. Alla ingredienserna ska flyta samman i kastrullen.

Tillsätt sedan grönsaksbuljongen och koka på låg temperatur i ca 15 minuter. Tillsätt matlagningsgrädden och mixa soppan med mixerstav, låt den sedan koka upp igen för att sedan få sjuda ytterligare ett par minuter. Smaka av soppan och tillsätt även några droppar citronsaft från citronen. Salta och peppra efter eget tycke och smak och garnera med färsk persilja och genom att ringla lite balsamico över soppan.
 
Förslag på tillbehör
  • Varma baguetter
  • Toast
  • Frallor
 
 

 

Pestopasta, 4 port.

1 burk Pesto

800 g Farfalle, gärna färsk.

1 påse Ruccola

1 ask coctailtomater

1 vitlök

Tillagning

Lägg upp Ruccolan på ett stort fat som rätten ska serveras på. Koka upp pastan enligt paketets instruktioner, låt pastan svalna av något. Häll sedan den ljumma pastan över bädden av Ruccola. Skiva coctailtomater och lägg dom över pastan. Finhacka eller pressa vitlöksklyftan som fördelas över pastan. Häll pestosåsen över hela pastarätten.

Förslag på tillbehör

  • Torrostade solrosfrön som ringlas över rätten
  • Skivad eller smulad Chèvre
  • Brytbröd, baguette, toast

Grekisk Strapatsada, 4 port

6 tomater

6 ägg

2 msk olivolja

1 paket fetaost

1 knippe färsk persilja

Salt, peppar och oregano efter eget tycke och smak

Tillagning

Mixa tomaterna till en röra. Hetta sedan upp olivoljan i en stekpanna. Stek tomatröran på medelhög värme i ett par minuter. Knäck och tillsätt äggen, stek sedan på hög värme tills dess att all vätska har försvunnit. Salta och peppra efter eget tycke och smak. Om man inte skulle önska att det blir en röra av äggen så kan man tillsätta äggen sist i tillagningen och hålla dom hela i rätten. Ta av stekpannan från plattan och dela jämnt över med fetaosten. Strö till sist över lite oregano och garnera med den färska persiljan.

Förslag på tillbehör

  • Baguette, toast
  • Grekisk sallad
  • Långkornigt ris