Dessert
Avnjut läckra desserter från världens alla hörn. Här har vi samlat våra personliga favoriter som får munnen att vattnas bara man tänker på dom. Här kommer du också att hitta flera favoritrecept på desserter som är inskickade av våra läsare. Missa inte chansen att testa dom alla, vi lovar att du kommer att älska dom!
Läcker Chokladtårta
Till tårtbottnar
5 dl vetemjöl
5 dl strösocker
4 ägg
2 dl kakao
4 tsk bakpulver
3 tsk bikarbonat
2 tsk salt
2,5 dl vaniljyoghurt
1,25 dl rapsolja
Till frosting
300 gram smör
8,5 dl florsocker
2,5 dl kakao
120 gram creme fraiche
0,6 dl kall espresso eller kallt starkt bryggkaffe
Tillagning
Ställ in ugnen på 180 grader. Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke tills det bli en jämn smet. Fördela sedan smeten i två likadana ugnsformar. Väg gärna upp smeten på förhand så att bottnarna bli lika stora. Ställ in formarna i ugnen och rrädda mitt i ugnen i ca 30 minuter minuter. Kontrollera med en provsticka att den är torr, om inte låt den stå kvar i ugnen tills att stickan är torr.
Låt sedan bottnarna svalna innan de tas ut ur formarna. Till frostingen, smält smöret på låg värme i en kastrull på svag värme. Ta av från spisen och tillsätt kakaon. Rör sedan tills dess att smeten är jämn och fin och helt utan klumpar. Vispa ner florsockret lite i taget, vispa ner creme fraichen och till sist den kalla espresson (eller det kalla starka bryggkaffet).
Lägg en av tårtbottnarna på ett tårtfat och bred ut ca 1/3 av frostingen på den. Lägg sedan den andra tårtbottnen ovanpå. Bred över resterande av frostingen över hela chokladtårtan. Ställ in i kylen i 10 minuter innan servering.
Förslag på tillbehör
- Vispad grädde
- Garnera med jordgubbar, strössel eller rivet citronskal
- Vaniljglass
Jordgubbsdessert, 4 port.
500 g jordgubbar
4 digestive kex
2 dl grekisk- eller turkisk yoghurt 10 %
3 dl vispgrädde
Saft från 1/2 citron
Skal från 1 citron
3 msk Cointreau (apelsinlikör), eller annan citruslikör.
1 msk florsocker
Björnbär till garnering
Tillagning
Skiva jordgubbarna i önskade storlekar men spara några hela jordgubbar till garneringen. Blanda saften från citronen och det fint rivna skalet från citronen. Spara lite av det rivna skalet till garnering. Bland sedan ihop allt med likören. Häll det sedan över jordgubbarna och rör om ordentligt så att alla jordgubbar får marineras, ställ sedan in jordgubbsmarinaden i 10 minuter i kylen. Vispa samman vispgrädde, yoghurt och florsocker i en bunke och till önskad konsistens. Smula ner digestivekexen i önskade bitar i bunken och rör om. Fördela desserten i glas.
Ta ut marinaden från kylen och fördela denna jämnt i varje glas, rör om allt i varje glas och häll till slut lite ytterligare jordgubbsmarinad på toppen i varje glas. Garnera med hela jordgubbar och björnbär och strö lite av citronskalet över.
Förslag på tillbehör
- Rostade mandelflarn
- Extra jordgubbar och björnbär
- Extra digestivesmulor
Hemmagjord glass
5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
Blåbär, jordgubbar, o´boy eller liknande för önskad smak på glassen
Tillagning
Vispa grädden med elvisp till bra fluff. Tillsätt den sötade kondenserade mjölken och vispa lite till. Om du skulle vilja smaksätta glassen med något så gör du det efter detta steg. Häll sedan upp all glass i en behållare som rymmer minst 1,5 liter. Plasta sedan in glassen och låt den stå i minst 6 timmar i frysen innan glassen serveras.
Förslag på tillbehör
- Strössel
- Strut, våffla
- Glassås