KÖTT
Älskar du också en riktig god köttbit? Då har du kommit till precis rätt ställe, här på recepttoppen så kommer du att hitta recept med allt från värmande grytor, läckra förrätter och en och annan härligt grillad köttbit som får det att vattnas i munnen bara man tänker på den.
Alla kötträtter som du kan hitta här hos oss är våra absoluta favoriter när det gäller goda kötträtter. Vi har samlat våra favoritrecept från hela världen, så räkna med att det kommer att blandas friskt mellan allt från svensk älgfilé till rätter från där köttet som råvara har allra mest betydelse, i Argentina, Brasilien och Uruguay i Sydamerika.
Vissa av skulle nästan kunna äta kött till frukost, lunch och middag, sju dagar i veckan och även om det är lockande med alla härliga köttrecept så finns det massor av recept kvar att testa och att göra. Har vi missat ditt favoritrecept? Skicka gärna in dina smaskiga köttrecept till oss så lägger vi också upp det här på sidan för alla våra läsare att ta del av.
När du väl har testat ett av våra köttrecept, glöm inte att recensera receptet så vi också får höra vad du tycker.
Söndagsstek för hela familjen, 6 port.
ca 1000g fransyska eller högrev
3 msk smör
1 msk färsk, hackad rosmarin
1 tsk torkad timjan
0,7 tsk liquid smoke
1/2 citron
3-4st vitlöksklyftor
Salt och peppar
Tillagning
Knyt upp steken med ett steksnöre. Krydda hela steken runt om. Smält smöret i en stekpanna och bryn hela steken innan du lägger över den i en ugnsform. Slå av smöret i en lämplig skål. Blanda ned med hackad rosmarin, timjan, saften från en halv citron, liquid smoke och finhackad eller pressad vitlök. Pensla sedan hela steken med blandningen. Ställ sedan in steken i mitten av ugnen på 125°C i 2 timmar. Ta ut och vänd steken var 30:e minut och pensla den samtidigt med den läckra marinaden.
- Ugnsrostade grönsaker
- Potatismos, potatispuré eller kokt potatis
- Gräddsås
- Svartavinbärsgelé
Grillad oxfilé
ca 800g oxfilé av god kvalité
3 msk hickorysås, 0,5 tsk liquid smoke
0,5 dl rapsolja
1-2st finhackade eller pressade vitlöksklyftor
salt, peppar, oregano
Tillagning
Skiva oxfilén i tjocka skivor, gärna ett par centimeter tjocka. Rör ihop hickorysås, liquid smoke, rapsolja och vitlöksklyftorna med kryddorna. Grilla köttet på hög värme, allra helst över kolgrill. Pensla med marinaden under tiden som köttet grillas.
Förslag på tillbehör
- Pommes frites, ugnsbakad potatis, potatisgratäng, sötpotatispommes
- Bearnaisesås, Aioli, pepparsås, vitlökssmör
- En kall öl, ett glas rödvin
Hemmagjord kebab, 6 port.
ca 1000g finmald nötfärs eller blandfärs
1 msk malen spiskummin (önskar du en kryddigare kebab så ta mera spiskummin)
1 st ägg
2-3 st vitlöksklyftor
2 msk lökpulver
2 msk grovmalen svartpeppar
2 tsk salt
Tillagning
- I ugn på 100 grader.
- Blanda samman all smaksättning med ägget i en bunke. Blanda sedan i köttfärsen och blanda ihop alla ingredienserna till en jämn massa innan allt formas till en jämn rulle. Sedan rullas denna in i minst två lager ugnsfolie. Låt ändarna på vardera sida vara öppna så att fett kan rinna ut.
- Placera rullen på ett ugnsgaller med en plåt under, detta också för att vätska ska kunna rinna ut. Ugnsbaka sedan kebaben i ca 3,5 timme. Stäng av ugnen när kebaben är klar men låt ändå rullen ligga kvar och svalna i ytterligare minst 30 min. Ta därefter ut rullen och låt den svalna ytterligare, ha den fortsatt inpackad i ugnsfoliet. Efter att kebaben har svalnat helt och hållet så lägg in din över natten i kylen. Innan servering så skär kebaben i mindre strimlor och stek sedan på i panna med smör.
- Testa gärna på att grilla kebaben över kolgrill. Vid grillning, fäst färsmassan på grillspett i stål eller av trä, väljer du grillspett i trä så låt pinnarna ligga ett par minuter i kallt vatten och torka dom lätt innan färsen sätts på.
- Förslag på tillbehör
- Pitabröd, pommesfrites
- Sallad, feferoni, tomat, lök, gurka
- Kebabsås, vitlöksås