recepttoppen.se

PASTA

Välkommen till pastans hemland, itali… nej kanske inte riktigt Italien men ändå så nära som du nästan bara kan komma utan att faktiskt vara där. Här kommer du hitta massor av läckra pastarecept som gör att du nästan själv kommer att prata Italienska efter att du har testat dom. Pennette rigate, tortiglioni, Mezze Penne, Gnocchi, Spaghetti, Pappardelle, fettuccine och tagliatelle är bara några av alla härliga pastasorter från Italien. Hur många av dessa har du testat? Testa pasta så som pasta verkligen ska smaka. Buon Appetito säger vi!

Tagliatelle Carbonara, 4 port.

600 g färsk Tagliatelle

2 paket bacon eller rökt skinka 

4 ägg

1 dl vispgrädde

4 färska champinjoner

2 dl riven parmesanost

Ruccola eller Persilja

Salta och peppra efter eget tycke och smak

Tillagning

Koka tagliatellen enligt instruktionerna på förpackningen. Skär upp bacon eller skinkan i önskade storlekar. Stek bacon/skinkan lite knapriga i en stekpanna, skiva i och stek champinjonerna tillsammans med bacon/skinkan. Vispa ihop ägg, grädde och parmesanost i en bunke. Salta och peppra efter eget tycke och smak. Häll av pastan efter att den är klar och lägg sedan tillbaka den i kastrullen igen. Tillsätt bacon/skinkan, champinjonerna och äggblandningen och rör om. Peppra över hela rätten och servera gärna med en extra äggula. Garnera till sist med ruccola eller persilja över Carbonaran.
 
Förslag på tillbehör
  • Brytbröd
  • Friterad vitlök
  • Tomat och löksallad

Klassisk Lasagne, 4 port.

600 g nötfärs

9 lasagneplattor

500 g krossade tomater

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

4 msk tomatpuré

1 msk olivolja

1 tsk timjan

1 tsk rosmarin

1 köttbuljongtärning

Salt, peppar, rosmarin och oregano efter eget tycke och smak

Sås

6 msk matfett

6 msk vetemjöl

1 l mjölk

2 dl riven parmesanost

Salt och peppar efter eget tycke och smak

Tillagning

Sätt ugnen på 175°C.
 
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs färsen, löken och vitlök i den heta oljan i en stekpanna och tillsätt sedan tomatpurén som får fräsa tillsammans med allt övrigt. Krydda efter eget tycke och smak med salt, peppar, rosmarin och oregano. Tillsätt sedan de krossade tomaterna och buljongtärningen och låt detta koka samman i ca 10 minuter. Smaka av och salta, peppra och krydda ytterligare vid önskemål. Till såsen, smält matfettet och rör ner mjölet i det smälta matfettet. Rör ned mjölken under tiden som du vispar. 
 
Låt såsen sedan koka upp under ett par minuter och sedan även sjuda under ytterligare ett par minuter. Smaka av och salta och peppra ytterligare vid önskemål. Varva sedan sås, lasagneplattor och köttfärssåsen omvartannat i en ugnssäker form. Som tak på det översta lagret lägges extra sås och den rivna parmesanosten. Ställ in lasagnen i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Låt lasagnen svalna i 5 minuter innan servering, garnera med persiljekvist.
 
Förslag på tillbehör
  • Tomat och löksallad
  • Brytbröd, Baguette
  • Extra riven parmesanost

Scampipasta, 4 port

600 g pasta

30 stora scampiräkor

5 dl vispgrädde

4 msk olivolja

3 vitlöksklyftor

1 schalottenlök

1 dl torrt vitt vin

1,5 dl parmesanost

1 knippe färsk persilja

Paprikapulver

Salt och peppar efter eget tycke och smak

Tillagning

Förslag på tillbehör

  • Brytbröd
  • Extra riven parmesanost, friterad vitlök
  • Ett glas Pinot Gris Rèserve Bestheim