recepttoppen.se

KYCKLING OCH ANKA

Fågel, fisk eller mitt emellan? Ja om du frågar oss så får det antingen bli fisk eller som nu fågel, aldrig någonsin mitt emellan. Härliga fågelrätter innebär mycket mera än enbart en grillad kyckling, tro det eller ej (även om det ocså såklart är underbart gott). Chillistekt ankbröst, helstekt gås, apelsinkyckling eller spicy chicken wings här bara måste du testa allt vad vi har att erbjuda dig. Fågelrätter passar också fantastiskt bra till både fest och till vardags.

 

Mustig kycklinggryta, 4 port.

500 gram kycklingfileér.

12 st champinjoner

1 st röd paprika

1 st gul paprika

1/2 zucchini

2 msk kycklingfond

2 st vitlöksklyftor

1,5 msk tomatpuré

1 st gul lök

2 dl mellangrädde

1/2 purjolök

1 ask coctailtomater

2 tsk olivolja

salt och peppar

Tillagning

Skär upp kycklingfileérna i önskade bitar. Hacka även grönsaker, lök och vitlök i bitar. Fräs upp kycklingen i en het panna med olivoljan. Tillsätt alla grönsaker i pannan utom cocktailtomaterna. Grönsakerna tillsätts först när kycklingen har fått lite färg. Efter ett par minuter, tillsätt grädde, fond, tomatpuré och salt och peppar. Låt sedan allt koka samma i ca 15 minuter. Tillsätt cocktailtomaterna sist av allt när någon minut återstår av hela koktiden.

Förslag på tillbehör

  • Långkornigt ris
  • Pitabröd
  • Ugnsbakad potatis 

 

 

Ankbröst i apelsinsås, 4 port.

2 st ankbröst, ca 800g

1 msk socker

3-4 droppar vatten

1 tsk rödvinsvinäger

4 dl kycklingbuljong

2 msk koncentrerad apelsinjuice eller apelsinsaft

2 msk maizena

6 cl citruslikör

2 st söta apelsiner

Tillagning

Putsa ankbrösten men behåll skinnet på, skär sedan skinnet i rutor. Försök att inte skära ner i köttet då detta lätt gör att köttet blir torrt. Salta sedna ankbrösten på skinnsidan och låt dem stå 10 minuter i rumstemperatur. Under tiden som ankbrösten står i ugnstemperatur (detta gör skinnet knaprigare) så sätt ugnen på 175 grader. Rengör och tvätta apelsinerna i ljummet vatten. Strimla sedan skalet med en potatiskalare eller med ett rivjärn. Efter att apelsinerna är skalade, finhacka skalet med kniv. Skär sedan upp apelsinerna i jämna och fina klyftor, det ska inte vara något skal eller skinn kvar på apelsinerna. 

Häll upp sockret i en kastrull ihop med några droppar vatten. Värm upp sockret utan att du röra i det. Sockret ska värmas upp tills dess att det har blivit brunt. Tillsätt sedan rödvinsvinägern i samma kastrull som du nyss har värmt upp sockret i. Rör om snabbt och tillsätt sedan även buljongen. Rör om ordentligt tills dess att sockret har löst upp sig. Tillsätt sedan den koncentrerade apelsinjuicen och likören. Salta och peppra efter tycke och smak. Red såsen med lite vatten tillsammans med maizenan.

Börja sedan att steka ankbrösten i en riktigt het panna med enbart en liten klick smör. Stek ankbrösten med skinnsidan ner och salta och peppra sedan köttsidan på ankbrösten medans de ligger i pannan. Häll av fettet som utsöndras eftersom och stek ankbrösten tills dess att skinnet har blivit ordentligt mörkt. Vänd sedan på ankbrösten i pannan och stek ett par minuter på köttsidan tills dess att du har fått en riktigt fin stekyta även på köttsidorna. Lägg sedan över ankbrösten i en ungsform och in i ugnen under 10 minuter. Var noga med att lägga ankbrösten med skinnsidan upp i ugnsformen. Efter att 10 minuter har passerat så ta ut ankbrösten och rulla in dom i folie i 5 minuter. Ta sedan bort foliet och skär upp ankbrösten i så tjocka skivor som du önskar. Just innan servering så karamellisera de finhackade apelsinskalen i citruslikören.

Lägg sedan upp ankbröstskivorna på det fat eller tallrik som de ska serveras på, lägg även upp några av de filéade apelsinklyftorna tillsammans med ankbröstskivorna. Häll till sist de karamelliserade apelsinskalen och såsen över ankbröstskivorna.

Förslag på tillbehör

  • Långkornigt ris, klyftpotatis, hasselbackspotatis, rostad potatis
  • Sparris, Baconlindade Haricots Verts
  • Ugnsrostade spetskål och spetspaprika

Heta kycklingvingar, 4 port.

12st kycklingvingar

1-2st  vitlöksklyftor

2 cm röd chili

2 msk olivolja

2 msk tomatpuré

2 msk ljummet vatten

3 krm mald koriander

1 msk färskpressad citronsaft

1 msk flytande honung

Salt och peppar efter tycke och smak

Tillagning

Ställ in ugnen på 225˚C.
Skala och pressa eller finhacka vitlöksklyftorna. Dela, kärna ur och finhacka rödchilin. Fräs vitlöken, chilin, tomatpurén och koriandern i oljan i en kastrull. Rör sedan ihop citronsaften, honungen och vattnet och blanda ner allt i kastrullen med det som just har frästs. Koka sedan ihop allt till i några minuter tills dess att det blivit en tjock sås. Salta och peppra efter tycke och smak. Strö sedan lite extra salt över kycklingvingarna och vänd dem därefter noga i den nyss gjorda såsen. Sprid ut kycklingvingarna på folie på en plåt. Sätt sedan in plåten i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
 
Förslag på tillbehör
 
  • Långkornigt ris, pommes frites, klyftpotatis, tomat och löksallad
  • Guacamole dip, Aioli, Vitlöksås, Tabasco, Yoghurt dip
  • En kall öl